ARHITEKTURA INSPIRACIJE OBNOVA SAVJETI | 2022-06-01 09:15:58

Skriveni troškovi obnove - kako ih smanjiti?

Kada se odlučujemo za projekt obnove ili preuređenja, nismo uvijek svjesni da ćemo možda zbog skrivenih troškova prekoračiti budžet. U nastavku Vam preporučujemo kako da Vaše troškove svedete na minimum.

Kako biste smanjili skrivene troškove tokom obnove, birajte materijale koji su izdržljivi, laki i pristupačni. Ne zaboravite na troškove rada i transporta materijala, te troškove za nepredvidive situacija u slučaju rušenja. Ukoliko su u zgradama pojavi problemi s vlagom, treba dodati i troškove sušenja zidova. U ovom slučaju, bez obzira na požarne zahtjeve, za izolaciju je potrebno koristiti mineralnu vunu, koja ima bolju paropropusnost od pjenastog polistirena. Iako je ovo rješenje skuplje, smanjit će probleme s pojavom vlage u budućnosti.

 

Investicija za budućnost

Prilikom odabira tamne boje fasade važno je imati na umu dodatne troškove. Kako bi se smanjilo prekomjerno opterećenje zagrijavanje fasade i na taj način izbjegle pukotine, preporučljivo je izabrati prikladne proizvode i voditi računa o ojačanoj podlozi. Uvijek birajte sistemska rješenja, od izolacije do mreže, žbuke ili fasadnih boja. Ako se pridržavate preporuka proizvođača, možete biti sigurni da će garancija biti ispoštovana. Izbjeći ćete i nepotrebne troškove popravaka a zgrada neće biti izložena neispravnostima.

Osigurajte optimalnu toplotnu izolaciju Vaše zgrade. Time će se smanjiti naknadne troškove grijanja i vode. Pokrenite postupak kako biste procijenili debljinu izolacije u smislu potrebnih koeficijenata toplote i finansijskih ušteda.

Skriveni troškovi se, također, mogu smanjiti uklanjanjem toplotnih mostova. Bilo koja mjesta u standardnoj instalaciji mogu predstavljati rizik od curenja, korozije i skupljanja topline. Upotrijebite takozvane tople spojnice koji omogućuju besprijekornu ugradnju fasadnih elemenata kao što su balustrade i francuski prozori.

 

Nekoliko savjeta

Obratite pažnju na izbor žbuke jer će upravo ona značajno utjecati na ispravno "starenje" fasade i moguće troškove. Fasade koje su posebno izložene negativnim faktorima poput prašine, čađi, industrijske i cestovne prljavštine, kiše i vjetra treba zaštititi Ceresit Double Dry sistemom. Tehnologija Double Dry štiti od natapanja vodom, a zahvaljujući paropropusnom svojstvu, zidovi se brže suše. Vodite računa i o profesionalnoj hidroizolaciji temelja. Koristite hidroizolacijske premaze specifične za tu upotrebu: CR 65 za betonske konstrukcije i nedoformabilne podloge, CR 90 za nedeformabilne podloge i CR 166 za deformabilne podloge.

U slučaju fasada izloženih sunčevoj svjetlosti, potrebno ih je zaštititi od štetnog zračenja. Koristite odgovarajuće UV-otporne žbuke, npr. CT 76, CT 76 UV zaštita. To će spriječiti blijeđenje boje, mrvljenje, pucanje, odvajanje i raslojavanje žbuke. Osim toga, zaštitit ćete fasadu od napada gljivica i plijesni, što će smanjiti moguće skrivene troškove u budućnosti.

 

Kako smanjiti skrivene troškove?

Razlikujte izolacijske materijale, npr. koristite nezapaljive materijale (npr. mineralnu vunu) u područjima gdje je to potrebno. Područja s nižim požarnim zahtjevima mogu se izolirati polistirenom, što je ekonomičniji način. Naručite dizajn fasadi i na temelju toga zamolite nekoliko kupaca za predračun. To će vam pomoći da izbjegnete troškove koji se nisu mogli predvidjeti. Također možete uštedjeti zamjenom fasadnih materijala poput drveta, kamena ili betona dekorativnim žbukama koje imitiraju prirodne sirovine. Za to su idealni proizvodi iz Ceresit Visage palete.

TAKOĐER PROČITAJTE
1/1

Manje je više - minimalizam u arhitekturi

Raskoš i bogatstvo ukrasa ne pristaju uvijek dobro uz interijer. Ali minimalizam u arhitekturi je bezvremenski i uvijek u modi. Uvjerite se i sami da je ponekad manje više.

PROČITAJ VIŠE