KAKO SVOJ DOM UČINITI EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM

U ovom brzom svijetu, dobro je usporiti i preispitati kako naši svakodnevni izbori utječu na planetu. U nastavku Vam donosimo nekoliko naših savjeta kako vaš dom možete učiniti što je više moguće ekološki prihvatljivim – tako da možete brinuti o okolišu iz sigurnosti svog doma.

MISLITE NA PRIRODU

Kada se organska tvar razgrađuje na odlagalištima, proizvodi metan. Ovaj štetni staklenički plin osamdeset puta je jači od ugljičnog dioksida u zagrijanom klimatskom sistemu.

Kako biste to spriječili, organizirajte vlastiti kompost. Sve što trebate je malo slobodnog vrta ili unutrašnjeg prostora. To je izvrstan način za proizvodnju visokokvalitetnog, potpuno organskog gnojiva za vaše biljke, dok se svi neiskorišteni ostaci hrane ili kartona ponovno koriste. Ne znate šta biste tim sa komadićima paradajza? Jednostavno ga bacite u kompost!

Osim brige o biljkama, možete zaštititi lokalni životinjski svijet hranilicama za ptice ili kuće za kukce. Prije nego što ih kupite ili sagradite, svakako istražite - nekvalitetne kuće mogu donijeti životinjama više štete nego pomoći.

SMANJITE POTROŠNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Izbjegnite nepotrebnu potrošnju električne energije zamjenom tradicionalnih svjetala sa štedljivim svjetiljkama ili LED svjetlima. Umjesto ulaganja u neefikasne metode grijanja, prijeđite na obnovljive izvore energije: toplinske pumpe i PV rješenja.

Međutim, zamjena peći ne mora uvijek dati očekivane rezultate. Prema istraživanjima, neefikasna toplinska izolacija uzrokuje jednu trećinu emisije ugljikovog dioksida. Zbog toga, biste trebali ulagati u visokokvalitetnu toplinsku izolaciju (kao što su Ceresit ETICS sistemi) koja će smanjiti gubitak topline i ugljični otisak.

 

 

 

SMANJITE UPOTREBU KLIMA UREDAJA

U vrućim ljetnim danima trošak klima uređaja može doseći prilično pozamašan iznos. Osim ulaganja u sisteme toplinske izolacije ili prozore s visokim izolacijskim parametrima, svoju kuću možete zaštititi od sunca bijelim membranskim krovom koji reflektira toplinu. Drugi način da se pobrinete da vaš dom ostane hladan je da obojite fasadu u svjetliju nijansu. U našoj bijeloj liniji iz palete Colors of Nature pronaći ćete veliki izbor žbuka i boja hladnih tonova. Ljubitelji hladnih nijansi obožavat će boje poput WHITE MIST i WHITE ICE, dok će se ljubitelji toplijih tonova naći u WHITE DESERT ili WHITE SNOW. Ako niste oduševljeni bijelom bojom, uvijek možete odabrati plavu boju PACIFIC 1 ili nježnu breskvu PHUKET 1.

SMANJI, PONOVNO KORISTI, RECIKLIRAJ

Dobra ideja je razdvojiti suhi i mokri otpad. Uostalom, odvajanje otpada smanjuje količinu smeća na odlagalištima i olakšava uspješno recikliranje. No, prije nego što sjednete i pokušate razdvojiti plastiku i stakla, provjerite lokalne zakone kako biste potvrdili da odvajate otpad na pravi način.

DONESITE SVJESNE ODLUKE

Birajte proizvode proizvođača koji se aktivno bore za bolju budućnost, bilo smanjenjem svog proizvodnog otpada ili korištenjem recikliranih materijala u njihovoj proizvodnji. Pokušajte odabrati proizvode s odgovarajućim certifikatom – bilo da se radi o FSC, EC1 Plus ili Energy Star – kako biste bili sigurni da su dobri za vaše zdravlje. Sjajan primjer sigurnog proizvoda je nisko-emisijsko ljepilo za pločice CM 17 sa standardiziranom oznakom EMICODE. Zapamtite, vaše zdravlje je uvijek na prvom mjestu.

Promjene u Vašoj kući jedan su od mnogih načina kako se brinuti o našem planetu. Otkrijte više o održivosti uz Ceresit.

TAKOĐER PROČITAJTE
1/1

Trendovi u arhitekturi 2022

Prethodna vremena su nas podsjetila da na izvjesnu promjenu. Ona se odnosi na mnoge aspekte života, a jedan od njih su razvojni trendovi u arhitekturi. Na šta ćemo se fokusirati ove godine?

PROČITAJ VIŠE