BOJE ODRŽIVOST EKO RJEŠENJA TRENDOVI | 2022-06-01 10:39:31

ZELENA STRANA ARHITEKTONSKOG DIZAJNA

Boje su naša strast. Budući da priroda inspiriše sve što radimo, možemo biti sigurni u jedno: zelena nikada neće izaći iz mode. Trend održivosti je zavladao našim svijetom. I čini se da ne usporava! Mnoge industrije, uključujući građevinarstvo i arhitekturu, neprestano traže primjenu novih ekoloških rješenja.

Gradska džungla

Jedan od brojnih ekoloških problema s kojima se suočavamo je i dalje rastuća ljudska populacija. ONZ predviđa da će do 2050. godine na Zemlji biti deset milijardi ljudi. To znači samo jedno: naši će gradovi će nastaviti rasti. Tamo gdje su nekada rasle šume nastat će nove zgrade i neboderi, oduzimajući nam posljednje ostatke zelenila.

Zelena je nova crna

Kako bi se nosili s beskrajnom gradskom džunglom, arhitekti su pronašli rješenje. Zeleni krov, koji djelomično ili u potpunosti prekriven vegetacijom zasađenom u hidroizolacijskim membranama. To je izvrsno rješenje za urbani toplinski otok – područje visoke temperature koje se postiže ljudskim aktivnostima u gradu i sunčevim zrakama koje zagrijavaju površinu zgrade.

Zbog ograničenog prostora, ideja upravljanja gornjim dijelom zgrada raste. Dizajneri su željni stvoriti vrtove koji vise ispod neba. Ovo prekrasno rješenje metamorfozira se sa zgradom kako sezona prolazi. Međutim, takve kreacije imaju veću svrhu od isključivo estetske.

Veliki dio topline u zgradi izlazi kroz krov. Zeleni krovovi su prirodno rješenje za ovaj problem, jer imaju izolacijska svojstva. Odlične su u održavanju topline i služe kao zaštita od vjetra. Istraživanje provedeno u Kanadi dokazuje da bi dodavanje zelenih krovova na čak 50% raspoloživog prostora u centru Toronta ohladilo grad za 0,1- 0,8 Celzijevih stepeni. Štoviše, svojstva zelenih krovova čini svakodnevni život stanovnicima mnogo ugodnijim.

Drugi način rješavanja visokih temperatura je korištenje svijetle boje za fasadu. Tamne boje upijaju svjetlost što zapravo brže zagrijava zgradu. Nasuprot tome, svijetle boje reflektiraju UV zrake i usporavaju proces zagrijavanja. Poseban izbor boje za fasadu bila bi bijela, koju ćete pronaći u šest različitih varijacija u paleti boja inspirisane prirodom Harmonije i Balans.

Paleta bijelih boja dostupna je ovdje.

Brinite se o planeti

Sistem zelenih krovova izvrsno je rješenje za modernizaciju već postojećih zgrada. Mnogo različitih prostora može se transformisati na takav način: od garaža, preko industrijskih ili trgovačkih prostora, do stambenih zgrada. Na taj način mogu poslužiti kao stanište za mnoge različite životinjske vrste, kao što su pčele, ptice ili leptiri. Ali to nije sve!

Zeleni krovovi izvrstan su način za smanjenje upijanja topline i uštedu vode. Kišnicu na krovu upijaju biljke i otpuštaju je natrag u atmosferu. Ovaj proces stvara zatvoreni krug u kojem sva onečišćenja ne napuštaju zemljište.

Mislite o prirodi

Biljke imaju pozitivan utjecaj ne samo na okoliš već i na uslove života građana. U svijetu u kojem su ljudi odvojeni od sunca stanjući u nekoliko metara visokim zgrada, uvijek se vrijedi potruditi ostati blizu prirode.

Pročitajte više o našoj borbi za održivost na stranici o održivosti.

TAKOĐER PROČITAJTE
1/1